Olej z czarnuszki na trądzik

Naturalna pielęgnacja skóry cieszy się niesłabnącą popularnością. Coraz częściej zbaczamy z drogi do drogerii na rzecz tej prowadzającej do sklepu ze zdrową żywnością. To właśnie tam można znaleźć prawdziwe perełki kosmetyczne. Jedną z nich jest czarnuszka.

Czarnuszka właściwości

Czarnuszka to roślina wywodząca się z gatunku rodziny jaskrowatych. W Polsce dopiero raczkuje, ale w krajach Dalekiego Wschodu była znana już w starożytności. W tamtejszych rejonach zwykło się mawiać, że czarnuszka jest w stanie wyleczyć wszystko oprócz śmierci. Skąd to stwierdzenie? Przede wszystkim z ponadprzeciętnych właściwości zdrowotnych oraz pielęgnacyjnych.

  • działa antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • działa odtruwająco
  • wspomaga walkę z chorobami układu pokarmowego
  • reguluje poziom cukru we krwi
  • wykazuje silne działanie przeciwbólowe oraz moczopędne
  • chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
  • wspomaga eliminację wszelkiego rodzaju zmian skórnych – począwszy od trądziku, a skończywszy na wysypce alergicznej
  • przeciwdziała nadmiernemu wypadaniu włosów
  • ujędrnia, uelastycznia oraz nawilża skórę
  • zmniejsza widoczność blizn

Czarnuszkę można stosować na wiele sposobów. W formie wcierki, naparu, przyprawy… Można również zdecydować na zakup oleju z tej rośliny, któremu przypisuje się silne działanie antytrądzikowe. Wszystko za sprawą zawartych w nim cennych składników. Mam na myśli:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz Omega 6,
  • garbniki,
  • fitosterole,
  • tymochinonę – naturalny przeciwutleniacz
  • witaminy – B1,B2, B3, E
  • minerały – selen, potas, żelazo
  • melantynę – substancja o silnych właściwościach oczyszczjących

Olej z czarnuszki na trądzik – jak stosować?

  • Punktowo – nanieść przy użyciu wacika lub patyczka kosmetycznego na konkretną zmianę skórną
  • Dodać kropelkę do ulubionego kremu do twarzy
  • Aplikować bezpośrednio na skórę twarzy. Wmasować okrężnymi ruchami, a następnie zmyć dużą ilością wody z dodatkiem kosmetyku pielęgnacyjnego.

Czarnuszka na trądzik – jak stosować? 

  • Napar/ tonik –  łyżkę nasion czarnuszki należy rozdrobnić w moździerzu lub młynku. Następnie zalać szklanką gorącej wody i zostawić pod przykryciem na 20 minut. Tak przygotowany napar możemy wypić lub nałożyć bezpośrednio na skórę – w formie toniku.
  • Dodatek do dań – czarnuszkę możesz stosować w formie przyprawy. Jej korzenny smak i zapach nada potrawom wyjątkowego charakteru.

Czarnuszka na trądzik – opinie

W związku z tym, że czarnuszka dopiero wkracza na polskie salony pielęgnacyjne, znalezienie opinii na jej temat jest naprawdę trudne. Ciężko o konkrety. Internauci pytają, szukają, ale czy polecają?

Patrząc na powyższe opinie ciężko stwierdzić, czy warto kupić czarnuszkę… Na szczęście jest niedroga, więc nawet jeśli nie przyniesie rezultatów nie będziemy żałować wydanych pieniędzy.

Czarnuszka – cena, gdzie kupić?

Nasiona czarnuszki można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Podobnie zresztą jak olej. Oba produkty różni nie tylko konsystencja, ale również cena. 500 g opakowanie nasionek kosztuje 15 zł. Z kolei 0,5 litrowa butelka oleju aż 50 zł.

Na co zwrócić uwagę kupując olej z czarnuszki? 

Decydując się na zakup oleju z czarnuszki, zwróć uwagę na to:

  • czy jest tłoczony na zimno, nierafinowany oraz niefiltrowany
  • w jakim kolorze jest jego butelka – powinna być ciemna

Pamiętaj o tym, aby przechowywać go w lodówce – z dala od światła słonecznego.

8 komentarzy

  1. A ja z kolei słyszałam, że olej z orzechów włoskich jest dobry na trądzik… Wiecie cos na ten temat?

    • Ja stosowałam olej z orzechów włoskich na trądzik i jedyne, co mogę napisać to, to że przyciemnia skórę.

  2. Dodaję kilka kropelek olejku z czarnuszki do żelu o mycia twarzy. Czekam na efekty.

    • W takim razie czekam na twoją opinię. Jak pomoże, chętnie go zakupię.

  3. A czy stosowanie czarnuszki w formie przyprawy da jakieś rezultaty? Mam ją w kuchni i wypadałoby wykorzystać. Chociaż smak raczej taki dziwny… Podobnie jak zapach. Nawet nie wiem do jakich potraw można jej używać.

    • Pewnie coś tam daje. W końcu to produkt naturalny, roślinny… ale nie ma co liczyć na spektakularne efekty.

  4. A mnie to dziwi to zastosowanie olejów… Przecież olej jest tłusty, nie zatyka porów?

    • Podobno nie wszystkie mają takie działanie… Osobiście stosowałam olej kokosowy i moja cera nie wygląda najlepiej… Po miesięcznej kuracji dostałam mnóstwo wągrów!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *